Hållbarhet

Upcycling Utdömda gasolflaskor och stansskrot inspirerar mig. Vad kan jag göra med dessa fina former som vanligtvis slängs? Efter att jag har flyttat från Nederländerna till en gård i Broddetorpstrakten och byggt en verkstad, har jag bra möjligheter att samla på saker och göra nåt roligt med dem. Målet är att få mig själv och andra att skratta och samtidigt undra kring vad det egentligen är som man ser.

Alla produkter förutom stjärnan är tillverkade enligt ”upcycling”-principen”. Det betyder att jag ger föremål som dömts till skrot ett nytt liv, genom att använda både materialet och formen. Detta istället för att de smälts ned, formas till halvprodukter som sedan används till nyproduktion. Mina utekaminer och fågelmatare skulle ta mycket resurser i form av tid, material och stora maskiner att tillverka om de skulle nytillverkas. De utdömda gasolflaskorna får jag tag på genom ett företag som fyller och testar gasolflaskor.
Ni kan läsa mer om ”upcycling” på Wikipedia (engelska). Det finns inget korrekt ord på Svenska, kanske är “uppvinning” ett bra ord.

Egen grön el: 2017 installerades ett 12 kWp solcelsystem av Nästegården Energi på ladugårdens tak. Det innebär att jag, per genomsnittligt år, producerar mer grönt el än jag behöver till min verkstad. Mina produkter är alltså helt gjord med egenproducerat grönt el!