Coronablommor

Jag vill synliggöra Corona’s effekt i Sverige. Därför följer jag Folkhälsomyndigheten’s statistik angående corona relaterade dödsfall och sätter ut själv gjorda järnblommor i vår vall. En blomma per avlidne. 

Projektet har startat den 3:e april med 333 blommor. Blommorna står i rutmönster, max mått 40 x 40 meter och hade från början en mellanavstånd från två meter (social distancing). Gick antalet över 441 (21×21 blommor) då har jag börjat sätta de på en meters avstånd mellan de befintliga. Det meters avståndsmönster var full den 20:e april, nu är det en halvmeter som gäller (81×81 blir total 6561)  Det betyder att desto mer som avlider, desto närmare varandra kommer blommorna att stå. Viruset kommer närmare in i våra liv.

Coronablommor 2 meter

Att följa de officiella siffror betyder att jag inte vet hur många blommor som kommer att behövas, eller om jag kommer att orka göra det antalet som behövs. Inte heller om materialet kommer att räcka. Ungefär lika villkor som i vården alltså. Jag hoppas att efterlevande och vårdpersonal som har kämpat för den avlidna får tröst från mitt verk.

Coronablommor 1 meter, bild Torbjörn Skogedal

Jag kommer sluta med projektet när antalet avlidna går över 6561 eller om Folkhälsomyndigheten upphäver pandemin i Sverige.

Coronablommor halv meter, bild Torbjörn Skogedal

Verket har varit med i en tv-, två radiosändningar och i en 6-tal olika tidningar

Dodsskalleklot corona, bild Torbjörn Skogedal

Innan jag började med coronablommorna har jag gjord ett corona liknande klot som för mig uttrycker hur viruset ställer sig mellan människor med sin osynliga möjliga dödlighet.