Coronablommor

Jag vill synliggöra Corona’s effekt i Sverige. Därför har jag följd Folkhälsomyndigheten’s statistik angående corona relaterade dödsfall och sätt ut själv gjorda järnblommor i vår vall. En blomma per avlidne. Jag hoppas att efterlevande och vårdpersonal som har kämpat för den avlidna får tröst från mitt verk.

Se gärna den här filmen (Svenska, på Instagram) från Workcreative och den här filmen på Engelska från BBC News.

Projektet startade den 3:e april 2020 med 333 blommor. Blommorna står i rutmönster, mått 40 x 40 meter och hade från början en mellanavstånd från två meter (social distancing). När antalet gick över 441 (21×21 blommor) har jag börjat sätta de på en meters avstånd mellan de befintliga. Det meters avståndsmönster var full den 20:e april, sedan dess har blommorna satts ut med en halvmeter’s avstånd (81×81 blir total 6561).  Det betyder att under projektets gång, när fler människor avled och virusut spred sig, desto närmare varandra kommer blommorna att stå. Viruset kommer närmare in i våra liv. Den 26:e november var mönstret komplett och har jag slutat sätta ut blommor.

Coronablommor 2 meter

Att följa de officiella siffror har betydd att jag inte visste hur många blommor som skulle komma att behövas, eller om jag skulle orka göra det antalet som behövs. Inte heller om materialet skulle räcka. Ungefär lika villkor som i vården när pandemin började. Jag har kunnat hålla takt genom hela projektet.

Coronablommor 1 meter, bild Torbjörn Skogedal

Under sommaren 2020 började jag inse att verket inte skulle bli bättre av att bara fortsätta och fortsätta. Redan då hade besökare svårt att ta in antalet de såg med egna ögon och sätta det i relation till den dagens antal avlidna. Dessutom började det bli konkret att blommorna skulle flyttas till Göteborg 2021, för att bli en del i staden’s 400 års firande. Om antalet skulle gå upp skulle verket bli för stor för att flytta.

Coronablommor halv meter, bild Torbjörn Skogedal

Verket har varit med i fem tv-, sex radiosändningar och i en 10-tal olika tidningar

Frågan som Göteborg&co, ett AB som ägs av Göteborg kommun, ställde mig var att ge ett förslag för att visa coronablommorna på en pråm som placeras vid Tyska bron i Stora hamnkanalen. Min förslag för att göra följande accepterades november 2020 och installeras 17-27 maj 2021:

Pråmen blir 12×7,5 meter och får proportioner och färger som en svensk flagga. De befintliga 6561 blommor kommer att stå på den blåa delen av flaggan. Det gula korset kommer fyllas med ett mönster av blomhuv-liknande figurer, lika många som antalet personer som avlidit från att verket färdigställdes hemma på vallen och till några dagar inför installationen. De rostiga blommorna kommer att smutsa ner flaggan, som en skugga som lägger sig över Sverige till följd av coronapandemin.

Test coronablommor pråm Göteborg, bild Torbjörn Skogedal

Verket Coronablommor har skapats i egen regi och med egna medel. 

Projektet i Göteborg är ett samarbete mellan mig, Förvaltning för kulturutveckling, Västra Götalandsregionen, Tyska Christinae församlingen och Göteborg stad.

Göteborg&co har kontrakt med mig och tar hand om pråmhyra och de olika tillstånd som behövs, jag ombesörjer förflyttning och installation av verket på pråmen i totalentreprenad.

Dodsskalleklot corona, bild Torbjörn Skogedal

Innan jag började med coronablommorna har jag gjord ett corona liknande klot som för mig uttrycker hur viruset ställer sig mellan människor med sin osynliga möjliga dödlighet. Klotet är med i Vårsalongen Skaraborg 2021 i Vara